Lullebullebak

I går så gjorde jag Lussebullar för andra gången!
blev 40st stora lussebullar och 18st "bullar" med mandelmassa och russin
 
Kombinerade 2 olika recept för att få maximal saftighet och smidighet
 
jag gjorde dubbelsats men det är bara att dela receptet så funkar det lika bra till en sats!
 
Ingredienser:
 
- 4ägg
- 1 burk (250g) 10% Kesella
- 6dl strösocker
- 1L mjölk
- 500g margarin eller smör (jag använde Milda)
- 5 paket saffran (dvs. 2,5g)
- 0,5dl sprit (vodka, whiskey eller rom)
- 2 paket vetemjöl (2x2kg) ha dock alltid extra mjöl hemma!
- 1tsk salt
- 2 paket färsk jäst (2x50g) för söta degar, går även bra med torrjäst
- Russin
- Mandelmassa (jag använde ca. 60g till 18 bullar)
 
Ugn: 225C
 
Hjälpmedel : Stor bunke (ev.2), stor kastrull, slev, 2-3 dl mått, 3 mellanstora skålar, skärbräda, kniv, teskedar och matskedar, visp, mortel (skål med rund botten och slev som matchar i botten) bakbord (eller platt ren yta) degskrapa, brödkavel. bakformar, bakplåtspapper, 2-3 plåtar, stekspade, galler, 5-6 bakhanddukar, pensel
 
 
 
#1
släng in mandelmassan i frysen! mycket lättare att hantera och hacka eller riva om den är riktigt kall
häll Saffranet och saltet i en mortel eller skål med rund botten, mortla/krossa ihop det lite, häll sen på spriten och låt dra då länge som möjligt
 
#2
smula jästen i en STOR bunke
smält margarinet/smöret i en stor kastrull som tar mer än 2L vätska
 
#3
Vispa ihop 2 ägg med Kesellan i en skål, häll upp sockret i en annan skål och ha mjölken redo
nu kan du även sätta på ugnen så den blir riktigt varm, 225C ska det vara!
 
#4
när allt margarin/smör smält så häller du ner sockret och rör om lite, häll sen ner Kesellaröran och sen mjölken, blanda, värm sen upp det till fingervarmt (ca. 37.C)
 
#5
blanda ner saffranet och spriten i blandningen, häll i det och sen skopa upp vätska och skölj ur allt ur skålen ner i kastrullen
 
 #6
häll vätskan över jästen och rör runt tills det löst sig
blanda sen i mjölet med hjälp av en plattare slev eller träslev/gaffel, i början blir det klumpar men det löser sig sen.
 
#7
när det blir för tungt att röra så måste du ner med händerna! tvätta händerna noga och ta bort alla smycken och se till att inte ha finkläder på dig, det kommer bli kladdigt!
ha gärna någon som hjälper dig att hälla på mer mjöl!
arbeta tills degen inte fastnar så mycket på fingrarna och den känns smidig, var försiktig med mjölet, ibland behövs inte allt och ibland behövs mer, dela ev. degen i två bunkar, den kommer jäsa en massa! strö över mjöl och plasta in bunken eller lägg på 2 bakhanddukar tätt.
ställ nära ugnen
 
#8
låt jäsa i 1,5-2 timmar, tjuvkika inte! låt den vara så du inte stör jäsningen, om allt går som det ska så kommer du se att det börjat bukta ut när det gått 1 timme
 
#9
Häll ut degen på en ren och mjölad yta, knåda den smidig
dela i så många delar du vill, jag delade 3/4 i 40 bollar.
forma som lussebullar, om du testar andra former så finns risken att några blir brända och några inte klara, men det bestämmer du själv! pass upp sen i ugnen bara!
lägg dom med stort mellanrum, dom blir stora!
 
#10
resten av degen kavlar jag ut, river mandelmassan och strör ut och russin, sen rullade jag ihop den och delade sen i 18 ganska tunna skivor (dom jäser mycket i ugnen)
änden som blir på bullarna drar du under dom, så den blir som en liten botten, hjälper till att få en fin botten utan att all fyllning åker ut. jag använder bakformar för att dom är ganska kladdiga men man kan lägga direkt på bakplåtspapper om man vill.
 
#11
Vispa 2 ägg i en skål och lägg i en pensel
 
#12
om du vill och har tid så kan du låta dom jäsa under bakduk på plåten 10min men jag orkar inte vänta på det.
tryck ner russin djupt i lussebullarna och pensla med ägg
 
13#
grädda 6-8 min, beroende på ugn går det olika fort
var försiktig! dom går snabbt från perfekta till brända.
jag gräddar inte mina så länge, för jag gillar att ha dom lite degiga i mitten, så jag tar ut dom precis när dom fått färg.
 
#14
lägg på plåt och låt svalna
bakplåtspappret kan användas flera gånger om du skrapar bort resterna från ägget som kanke hamnat på det, men när det börjar bli mörkbrunt så är det dags att byta, annars kan det börja brinna!
 
#15
om du ska frysa in så gör det direkt när dom svalnat till rumstemperatur! annars blir dom lätt torra sen när du tinar upp dom. lägg in resten i påsar med klämma (eftersom det kommer nallas av dom så är det lättare med klämma än att knyta!)
 
#16
ÄT och NJUT!
 
 
Min ena bunke efter jäsning 1,5 timme
 
 
halva degen, jäst och klar för att formas
 
Bullarna med mandelmassa och russin
 
Lussebullarna!
 
 
LYCKA TILL!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

sweetfood.blogg.se

Kommer lägga upp bilder och text om när jag bakar och lagar mat hemma inget avancerat men lite tips och trix och god mat och bak!

RSS 2.0